Een schilderij van een man die naast een wit paard staat
De cover van een boek genaamd paradis door luuk imiann
kunst, mexico, vogels, Frida Kahlo, Diego Rivera, David Siqueiros, Leon Trotski, Loutering
door Luuk Imhann 25 augustus 2022
Waarom zingen vogels 's ochtends? En wat zegt dit over kunst en kunstenaars?
De foto van dit krantenbericht hangt in het laatste huis van Trotski, waar de kogelgaten 82 jaar lat
25 augustus 2022
Uiteindelijk begon het schrijven van LOUTERING met één idee: op 24 mei 1940 drongen vroeg in de ochtend gewapende Sovjetspionnen de tuin in van de in Mexico wonende banneling Leon Trotski en schoten met een mitrailleur zijn huis overhoop. Als door een wonder stierf niemand, maar toen de rook was opgeklaard was één man onvindbaar. Robert Sheldon Harte, de lijfwacht van Trotski, was ontvoerd door de aanhangers van Stalin. Een maand later werd hij dood teruggevonden. Wie hem vermoord heeft is nooit bewezen en ik dacht: hier zit een roman in.
Salman Rushdie, aanslag, schrijven, Luuk Imhann
1 augustus 2022
Enkele dagen na de aanslag op Salman Rushdie word ik heen en weer geslingerd door de meningen van andere schrijvers.
Een witte achtergrond met een paar lijnen erop
Over grote verhalen en waarom ze zo belangrijk zijn
Luuk Imhann • 3 november 2022

Over schrijven en Shakespeare

Wie mij kent weet dat ik wilde schrijven sinds ik Remco Campert las. Zijn boek Liefdesschijnbewegingen veranderde mijn idee van schrijverschap op mijn zeventiende en sindsdien is het grootste gedeelte van mijn dagen met (denken over) schrijven gevuld.


Dit wil ik ook, dacht ik, al bij de eerste pagina, gevolgd door: dit kan ik ook. Maar, besloot ik al snel, ik zal niet zo schrijven als Campert deed, want dat was niet wat me aantrok in verhalen. Want ook al was het een klein poëtisch werk wat het vuur in me ontbrandde; het kwam pas echt tot uiting bij het lezen van grote verhalen.


Wie Loutering of Paradijs heeft gelezen weet hoe ik dat vuur in mijn romans probeer te stoppen.


De grootste literaire ervaring in mijn jeugd was het lezen van Tolkien, zoals de grootste literaire ervaring in mijn jaren als twintiger het lezen van Shakespeare was. Van geen enkele literaire held heb ik mijn liefde ooit zo uitgedragen als bij de bard; ik zou er avonden vol van kunnen praten, essays vol mee kunnen schrijven waarom de Engelsman de grootste schrijver was die ooit leefde en hoe een soortgelijke stem in Nederland ontbreekt.


Want waar de Russen zich op Tolstoj en Dostojevski kunnen beroepen, de  Engelsen zich op Shakespeare en George Eliot, de Fransen op Stendhal en Dumas en er overal in de wereld soortgelijke voorbeelden naar boven komen (Griekenland - Homeros; Italië - Dante; etc.), ontbreekt het ons aan schrijvers van grote verhalen.


Want als je kijkt naar groots in omvang, in opzet, in overtuiging, wie zouden we kunnen noemen? Ik bedoel een boek wat een ware kosmos bevat aan ideeën en beschouwingen waartussen één duidelijke wereldvisie vurig wordt bepleit, een Broers Karamazov, een Goddelijke Komedie, een Middlemarch. Hebben we daar voorbeelden van in eigen land?


In Nederland heerst het kleine verhaal, de doe-maar-normaal-vertelling, de steek-je-hoofd-niet-boven-het-maaiveld-uit-roman. Voor liefhebbers van Nederlandstalige grote romans is het flink zoeken, al komt er af en toe (A.N. Ryst!) een dankbare poging.


Maar deze zelfde trend kun je ook positief bekijken. Omdat wij geen Dostojevski of George Eliot hebben gehad, is de kans des te groter dat deze nog zal komen. Dat is hoopvol. Een tijd van Nederlandse literaire rijkdom waar de equivalenten van Dante en Dumas hun maniakale wereldvisies opschrijven en uitgeven, het kan zomaar gebeuren. Elke dag kan het zover zijn, elk nieuwe boek in de winkel kan het begin markeren van hoe dit kleine literaire lage land van zich afbijt en ons allemaal versteld doet staan.

BNG Bank, prijs, recensies, loutering, roman, lof
door Luuk Imhann 30 januari 2023
Een verzameling van de prijs, nominatie en recensies voor de roman Loutering.
films, cinema, inspiratie, lijst, eindejaarslijst
door Luuk Imhann 31 december 2022
Elk jaar is een geweldig filmjaar. Tussen alle nieuwe en oude films die ik dit jaar zag zaten 25 pareltjes.
Share by: